השטיח על הרצפה הוא כבר חלק בלתי נפרד מעיצוב הבית וגם חלק חשוב ומהותי מהתרבות האנושית. איזה שטיחים מיוחדים כדאי להכיר? הכנו עבורכם סקירה קצרה של שטיחים – שטיחים עתיקים ומודרניים, שטיחים תעשייתיים ושטיחים אמנותיים בעבודת יד, לכולם יש מקום ברשימת המיוחדים שלנו.
השטיח האדום והמרבד המעופף
השטיחים הראשונים שכדאי להכיר הם שטיחים שלא נארגו בעבודת יד ולא במפעל, הם אינם פרושים בשום חדר ואינם נמכרים בשום שוק. אלה השטיחים שהפכו למטבעות לשון בעברית. בחרנו כדוגמה את השטיח האדום שהפך למטאפורה שמסמנת יחס של כבוד, לעתים של כבוד מופרז, עבור אישיות מוכרת. מקור המונח הוא בעת העתיקה בה היה נהוג להוליך מכובדים על שטיח אדום, שהיה צבע יקר ונדיר.
שטיח מוכר נוסף הוא השטיח או המרבד המעופף. רובנו מכירים את הרעיון מסרט האנימציה אלאדין אבל השטיח המעופף מוכר בפולקלור של עמים רבים מתקופות קדומות והוא סמל לאפשרות להגיע למחוז חפצך בקלות ובמהירות.
בניגוד למסעות המפרכים והקשים ברחבי העולם, בעיקר בתקופות שקדמו להנחת מסילות הרכבת ולהמצאת המטוס, הקונספט של השטיח המעופף מאפשר מסע קסום בשמיים, לכל מקום, תוך זמן קצר ומשמש פעמים רבות ככלי לקידום העלילה במעשיות עם.
צורה וצבע
בתקופות עתיקות, היו השטיחים עשויים רק בצורה ובצבעים שהתאפשרו אז – השטיח מלבני משום שהאריגה בנול אפשרה רק אריגה של שטיחים מרובעים והצבעים של השטיחים ההם היו צבועים ביד בחומרים מהטבע, ללא פיגמנטים חזקים וללא צבעים מלאכותיים.
באדיבות המסורת וההרגל, גם שטיחים שמשתמשים בהם כיום וגם כאלה שמיוצרים היום הם ברובם מלבניים וצבועים בגוונים ספורים. אבל ישנם אמנים שבוחרים לשנות את הרגיל ובוחרים לייצר שטיחים בעלי מרקמים משתנים, בצבעים חזקים ובצורות יוצאות דופן. בין השאר ניתן למצוא היום שטיחים רבים בצורות אמורפיות ובשילובי צבעים מפתיעים.
היסטוריה מודרנית
ישנם שטיחים מיוחדים שנמכרים בכסף רב אבל ישנם גם כאלה שערכם גדול יותר מכסף והם מוצאים את מקומם לפעמים בתצוגה של אוסף מוזיאוני. אם נתקלתם בשטיח בעת סיור במוזיאון, סביר להניח שהוא יצירה מפתיעה ומשמעותית של אמן חדש ומוכר שמבטא את עצמו באריגה או שמדובר בפריט היסטורי יוצא דופן שמוצג כדוגמה לאמנות האריגה הקדומה.
אבל אין צורך ללכת אל המוזיאון, כמו בכל תחום, ניתן להשיג היום מידע רב, מהימן ומעניין בכל נושא ובכלל זה גם ההיסטוריה של השטיחים, באמצעות האינטרנט וניתן למצוא שפע רב של סרטונים, מאמרים ואתרים העוסקים בשטיחים מיוחדים, בשטיחים רגילים ובהיסטוריה של השטיחים בעולם.
שאלות ותשובות
תשובה: השטיחים הגיעו אלינו בשתי דרכים – המקומות בהם נארגו שטיחים כאומנות עוד לפני הספירה נמצאים באזור המזרח התיכון, לדוגמה איראן (פרס, לשעבר) וטורקיה וסביר שהגיעו גם לאזורנו בקשרי מסחר ובשלב כלשהו הפכה אריגת השטיחים גם לאמנות מקומית. בנוסף, ההגירה העצומה לישראל מאירופה הביאה איתה את התפיסה שבית שיש בו שטיח הוא בית תרבותי, בעיקר משום שבארצות אירופאיות רבות ישנו צורך אמיתי בשטיחים בחודשי החורף. בבתים רבים עדיין ניתן למצוא שטיחים שאינם מותאמים לקיץ הישראלי אבל ברוב הבתים תמצאו רצפות חשופות או שטיחים מודרניים ומותאמים לעונות בישראל.
תשובה: אריגת שטיחים בעבודת יד נחשבת לאמנות ברמה גבוהה ושטיחים כאלה נמכרים במחירים יוצאי דופן ונסחרים היטב. לעומתם, שטיחים בנארגים באופן אוטומטי על פי דוגמה מוכנה מראש נחשבים למוצר צריכה ולא לאמנות, למרות שניתן לראות שגם שטיחים שמיוצרים באופן אוטומטי ותעשייתי מודפסים בדרך כלל בדוגמות שמקורן בשטיחים האמנותיים מהעת העתיקה. בשטיחים המיוצרים היום לשימוש המוני ניתן לראות כיצד נוטים לשלב את הפן האמנותי של השטיח בהקפדה על צבעים, דוגמות וצורות, עם הפן השימושי שעוסק בחומר ממנו מיוצר השטיח, במשקלו, באיכות האריגה ובתחושתו למגע.
תשובה: לא. השטיחים הראשונים בהיסטוריה כלל לא נפרשו על הרצפה. הם היו שטיחי נוי אומנותיים ושימשו לתלייה על הקיר או לפרישה על גבי שולחן. רק מאות שנים לאחר מכן, התחילו להשתמש בשטיחים גם על הרצפה, כדי לקשט את החדר, להנעים את השימוש בו וליצור בידוד מפני קור ומפני רעשים.